Register /

Тариф на електроенергію з 1 травня: скільки доведеться платити

Водночас встановлення двотарифного лічильника «день-ніч» дозволить заощадити на світі до 260 грн.

У травні українці платитимуть за електроенергію 2,64 грн/квт*годину – уряд продовжив дію пільгової ціни на світ для населення. Збільшення терміну становило 1 місяць – попередній закінчувався у квітні.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмігаль. Таким чином щонайменше до літа українці отримуватимуть електрику за нинішньою ціною.

«Сьогодні уряд ухвалює рішення про продовження пільгової ціни на електроенергію для населення. 2 гривні 64 копійки за кіловат. Залишаємо цю ціну без змін. Положення про покладання спеціальних обов'язків на учасників ринку електричної енергії буде продовжено до 31 травня», – йдеться у повідомленні. 

Таким чином, за травень сім'я із трьох осіб, яка живе у квартирі з електроплитою та бойлером і споживає 300 кВт*год електроенергії на місяць, заплатить за світло 792 грн. Однак це за умови, що вона не має двотарифного лічильника.

Водночас встановлення двотарифного лічильника «день-ніч» дозволить заощадити на світі до 260 грн (при споживанні тих же 300 кВт*год). Адже за спожиту вночі електрику потрібно буде платити вдвічі менше – 1,32 грн/кВт*год.

Справа в тому, що такі лічильники запрограмовані на два режими обліку – залежно від часу. Так:

  • ніч у плані обліку електрики триває з 23:00 до 7:00 та оплачується за тарифом удвічі нижчим за звичайний;
  • Вдень вартість електроенергії залишається на звичайному рівні.

Окупність двозонного лічильника ціною 3000 грн за таке споживання становитиме близько року, після чого розпочнеться чиста економія. Втім, слід також враховувати, що тарифи можуть бути підвищені. І тоді термін окупності скоротиться.

Раніше повідомлялося, що у Київській області повністю та частково із забезпеченням життєдіяльності вже відновили майже 17 тис. об'єктів. Основна частина, 15,3 тис. будинків, це приватні та багатоквартирні будинки.

Источник

Reading too

Архів матеріалів