Реєстрація /

Як розширити кімнату за рахунок балкону або лоджії та дотриматися закону

Мінрегіон роз’яснює, як не зашкодити житловому будинку під час ремонту

Кабінет Міністрів України затвердив оновлений перелік будівельних робіт, які не вимагають дозволів на їх проведення та введення в експлуатацію. Серед скасованих документів – дозвіл Державної архітектурно-будівельній інспекції на розширення кімнати за рахунок балкону та лоджії.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства дає поради, як згідно із законом та без шкоди для будівлі збільшити житлову площу за рахунок балкону та лоджії.

Перепланування квартири та будівельні роботи з об’єднання кімнати та балкону можна виконувати лише якщо немає втручання в несучі конструкції та інженерні системи загального користування. У інших випадках необхідно отримувати дозвіл на перепланування.

Стаття по темі: Як отримати дозвіл на будівництво в Україні за спрощеною процедурою – останні зміни

Що робити для розширення кімнати за рахунок балкону або лоджії

  1. Демонтаж перегородки. Перегородки діляться на декілька категорій. Їх роблять з цегли, каменю, дерева, бетонних плит. У кожному випадку передбачено різний процес демонтажу. Він відрізняється кількістю етапів та тривалістю робіт.
  2. Утеплити лоджію або балкон. Утеплений балкон або лоджію можна перетворити на робочий кабінет, дитячу кімнату, спортзал, кухонний куток, бібліотеку, гардеробну кімнату, розширену вітальню, спальне місце, зимовий сад або квіткову оранжерею. Використовуйте мінімальну кількість меблів, щоб заощадити площу, або встановіть дзеркала та розсувні вікна для візуального збільшення простору.

Стаття по темі: Як перевести житлове приміщення в нежитлове: порядок дій та нововведення

Раніше Мінрегіон опублікував нові правила перепланування квартир. Згідно з порядком в Україні дозволено перепланування житла, але заборонено при цьому втручання в огороджувальні, несучі конструкції ті в інженерні мережі постачання.

Джерело