Реєстрація /

Українці взяли іпотечних кредитів на 6 мільярдів гривень із початку року

Усього з початку дії програми кредити взяли 9757 сімей.

3 400 українських сімей взяли кредити на придбання житла за програмою «єОселя» в цілому на майже 6 млрд. грн. з початку 2024 року. 30% із них – на купівлю житла першого продажу. Всього з початку дії програми кредити взяли 9757 сімей на більш ніж 15 млрд грн. Про це повідомила заступник Міністра економіки України Надія Бігун.

«За чотири місяці поточного року кредити на придбання житла за програмою «єОселя» взяли вже понад 3400 українців на загальну суму майже 6 млрд грн. 3300 сімей придбають квартири, 122 – приватні будинки. 30% кредитів за програмою видано на придбання житла так званого першого продажу – готового від забудовника або будується. Загалом, з початку дії програми іпотечні кредити взяли вже майже 10 тисяч сімей на понад 15 млрд грн», – зазначила Надія Бігун.

Зокрема, минулого тижня українці отримали за програмою 264 кредити на 467 млн грн, серед яких:

  • кредити під 3% отримали 124 військовослужбовці та силовики, 23 педагоги, 17 медиків та 1 учений;
  • кредити під 7% отримали 81 українець без власного житла, 9 ВПО та 9 ветеранів.

Найчастіше кредити брали для придбання житла на вторинному ринку – 183 кредити, водночас 81 українець узяв кредит на купівлю житла першого продажу — готового у забудовника, або у будинку, що зводиться.

Найбільше іпотечних кредитів взяли мешканці:

  • Київської області – 71;
  • міста Києва – 59;
  • Рівненської області – 15;
  • Львівщини – 14.

Нагадаємо, що скористатися програмою доступного кредитування сьогодні можуть як представники окремих професій, так і громадяни, які не мають власності житла або бажають поліпшити його умови. Для військовослужбовців ЗСУ за контрактом, учителями, медиками та вченими пільгова ставка становить 3% річних. Для інших категорій – учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян – ставка іпотеки становить 7%.

Раніше повідомлялося, що у Київській області повністю та частково із забезпеченням життєдіяльності вже відновили майже 17 тис. об'єктів. Основна частина, 15,3 тис. будинків, це приватні та багатоквартирні будинки.

Джерело