Реєстрація /

Підсумки 2023 року на ринку нерухомості Київської області

Найбільші девелопери регіону відзначають позитивні тенденції, які символізують про поступове відновлення ринку.

2023 рік був визначальним для ринку нерухомості Київської області, який як й інші сегменти української економіки, оговтується після початку вторгнення. Вже зараз можна впевнено стверджувати: зведення нових ЖК відновилося, забудовники знов змогли зацікавити клієнтів та залучити інвестиції у новобудови.

Безумовно ринок знаходиться під потужним впливом зовнішніх факторів: зростаючи ціни на імпортні будматеріали, коливання курсу долара, помірна інфляція, а головне – ситуація на фронті, яка впливає абсолютно на всі процеси в Україні.

Наприкінці року можна виділити кілька позитивних зрушень, які дають надію на подальше зростання ринку у наступному році.

Завершення та розвиток проєктів, які запущені до 2022 року

В першу чергу девелоперським компаніям столичного регіону вдалося здати та почати заселення ЖК, зведення яких почалося ще до 2022 року. Також чимало ресурсів було спрямовано на відновлення та реконструкцію будинків, пошкоджених під час бойових дій у лютому та березні 2022 року. Велика увага приділяється соціальним об'єктам, що стимулює мешканців столичного передмістя до повернення у свої домівки.

«На нашу думку, у Київській області багато що робиться для відновлення житлового сектору та повернення мешканців у свої домівки. Своїм завданням, як будівельної та девелоперської компанії, ми бачимо зведення житла та одночасний розвиток інфраструктури навколо. Саме на це спрямовані наші зусилля та за такою концепцією розвиваються житлові комплекси, які будуються під брендом Товариства «Відважних», – так оцінює поточну ситуацію на ринку СЕО Товариства «Відважних», Володимир Карплюк.

Запуск нових масштабних проєктів

У 2023 році на ринку нерухомості Київської області було закладено одразу кілька нових ЖК та дано старт новим чергам в кількох масштабних комплексах. Поява таких новобудов говорить про те, що забудовники вірять в окупність інвестицій та впевнені в успішних продажах та заселенні будинків.

Зокрема, Товариство «Відважних» інтенсивно зводить ЖК River Port, який має стати найкращим ЖК у своєму класі. Комплекс поблизу озера в Ірпені та матиме прямий вихід до водойми. Крім красивих краєвидів девелопер пропонує інвесторам закриту територію з унікальним ландшафтним дизайном, високий рівень безпеки та розвинуту інфраструктуру навколо.

ЖК River Port
ЖК River Port

Очікуваний термін здачі першої черги ЖК в експлуатацію — вже 2024 рік, отже зараз найвигідніший момент для інвестицій в цю новобудову, поки ціни тримаються на рівні проєктів, які будуються. Після введення в експлуатацію вартість квадратного метра відчутно зросте. Забудовники пропонують клієнтам розтермінування.

Щодо загальних тенденцій на ринку, то Інвестиційна Група «Молодість» отримала  погодження та дозвіл на будівництво будинку №3 у житловому комплексі «Олімп». Мова йде про зведення комплексу за форматом «місто в місті» між Ірпінською набережною та лісовим масивом.

Також в четвертому кварталі 2023 року оголошено про старт продажів у третій черзі ЖК «Молодість». Продовження масштабного проєкту із дитячими та спортивними майданчиками, місцями для відпочинку та бульваром для прогулянок.

Що впливало на попит в 2023 році

В році, що спливає, ринкові аналітики зафіксували стабілізацію цін на квартири в новобудовах та навіть повільне зростання вартості квадратних метрів у проєктах, які наближаються до завершення або ж вже отримали сертифікат про введення в експлуатацію. Також мінімальний тиск на ринок чинив курс долара, який лишався в межах, передбачених курсовою політикою НБУ.

єОселя

З іншого боку активно працювали фінансові інструменти: кредитування та розтермінування. Програма пільгового кредитування житла під державні гарантії єОселя користується все більшою популярністю серед покупців. ЖК, які залучені до програми, автоматично підтверджують свою надійність для інвесторів, тому забудовники виконують всі вимоги, щоб їх проєкті отримали відмітку єОселя.

ЖК «Атмосфера»
ЖК «Атмосфера»

В Київській області одразу кілька ЖК беруть участь в програмі:

Розтермінування

Розстрочка на квартири в новобудовах є перевіреним інструментом, завдяки йому забудовники залучають інвесторів, яким не доступне або невигідне іпотечне кредитування. У Інвестиційній Групі «Молодість» відзначають, що готові укладати угоди з розтермінування з першим внеском від 30-50 відсотків, в залежності від ступеню готовності будинку.

«Як девелопери із значним стажем роботи на ринку ми бачимо велику зацікавленість покупців саме у розтермінуванні. Такі угоди більш зрозумілі клієнтам, ніж іпотечні кредити з багатьма вимогами та додатковими затратами. Інвесторам не потрібно виконувати численні вимоги банків для отримання кредиту та переплачувати, особливо на короткій чи середній термін. В першу чергу вони орієнтуються на суму першого внеску, після чого легко розрахувати залишок на один, два чи навіть акційні чотири роки розтермінування. Всі наші об'єкти передбачають продаж квартир у розстрочку і ми не плануємо відмовлятися від цього ефективного інструменту», – запевнив СЕО ІГ «Молодість», Антон Мирончук.

Отже, за умови збереження стабільної ситуації у забудовників є всі шанси в наступному році наблизитись до довоєнних рівнів продажів та обсягів будівництва. Участь держави у фінансуванні будівельного сектору та курсова стабільність будуть визначальними факторами для всього ринку.

Источник